Protikrizový plán zachová většinu známých návrhů, švarcsystém nebude

V Národním protikrizovém plánu zůstala většina už známých návrhů. Jde například o snížení sociálního pojištění, zrychlené odpisy pro firmy nebo zateplování bytových domů a další investice do infrastruktury. Součástí vládních opatření naopak nebude zavedení takzvaného švarcsystému. O definitivní podobě protikrizového plánu v neděli diskutovali členové ekonomické rady vlády s ministry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vchod do Strakovy akademie

vchod do Strakovy akademie | Foto: Marián Vojtek

Výsledný dokument by měla v pondělí posoudit vláda. Ještě tento týden by ho pak mohl premiér Mirek Topolánek (ODS) prezentovat i před poslanci.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) Radiožurnálu řekl, jaké návrhy po dnešním jednání protikrizový plán obsahuje.

"Návrh na slevu na sociálním pojištění, zrychlení odpisů, některá opatření na výdajové stránce, jako podpora některých infrastrukturních projektů, například na rekonstrukci panelových sídlišť, zateplování budov. Dále programy, které umožňují zaměstnavatelům obdržet dotaci z evropských fondů, pokud v době odstávky výroby budou organizovat vzdělávací kurzy pro své zaměstnance a podobně."

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) odcházel z jednání spokojen. "Myslím si, že vláda může projednat poměrně ucelený materiál, který potom přednese pan premiér Poslanecké sněmovně. Je to sedm kategorií návrhů, ale každá z těch oblastí má svoje podnávrhy, takže dá se říci, že to je řádově 25 jednotlivých oblastí."

O odpuštění některých daní pro živnostníky bude ještě vláda mluvit. Podle Gandaloviče bude totiž nutné upřesnit, koho konkrétně se toto opatření bude týkat. Naopak protikrizový plán nebude obsahovat návrh na zavedení takzvaného švarcsystému. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) jsou opatření namířena na podporu zaměstnanosti a zároveň nezatěžují příliš veřejné finance. Stát je podle něj také připravený podělit se s bankami o část rizika při poskytování kapitálu malým a středním podnikům.

Jak dodal člen ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček, snahou také bylo příliš zemi nezadlužovat. "Spíš jsme se klonili k návrhům, kde jsme jaksi sebrali ty peníze nebo co možná nejvíc jsme se snažili přilákat peníze z budoucích let právě do toho roku 2009, tak aby se celkové zadlužení nezvýšilo, jenom se koncentrovalo do toho krizového roku 2009."

Premiér Topolánek považuje protikrizová opatření za zásadní a hodlá při projednávání v parlamentu s nimi "tak trochu" spojit i osud kabinetu. Řekl to dnes v diskusním pořadu Slovenské televize.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme