Cizinci bez práce mohou ode dneška požádat o letenku domů

Dobrovolně zpátky domů by měl cizince bez práce v Česku dostat Projekt dobrovolných návratů. Ode dneška můžou ti, kteří jsou v Česku legálně, požádat o letenku domů. S ní dostanou také 500 eur, tedy asi 14 000 korun. Stát tak chce zabránit tomu, aby tu cizinci zůstávali načerno a přibývalo trestných činů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská servírka s českým pivem

Vietnamská servírka s českým pivem | Foto: vietnam-sketch.com

V první fázi si budou moci přijít pro letenku do své vlasti dva tisíce cizinců. Přitom do března jich může přijít o práci dvanáct tisíc. Hodně z nich ale možná o letenku nebude vůbec stát, protože mají doma takové dluhy, že se nemůžou vrátit.

Například dvaadvacetiletý vietnamský malíř pokojů, který v Česku kvůli krizi přišel o práci, vůbec netuší, do jaké situace se tu dostal: "Dva měsíce jsem pracoval v Olomouci jako obráběč kovů. Kdo mě zaměstnával, a která agentura mi práci zprostředkovala, to nevím. Vím jenom, že mi nakonec nezaplatili. Ve Vietnamu mi tvrdili, že si v Česku vydělám bez problémů 1000 amerických dolarů za měsíc. Teď bydlím u známého, ale nemám ani na jídlo, natož na cestu domů."

Některá města mají problémy s propuštěnými cizinci už nyní. Například v Mladé Boleslavi je skoro dvakrát víc bezdomovců. O sto procent se také podle policie víc krade v obchodech. A může za to propouštění ve škodovce.

Podle Marie Jelínkové z Multikulturního centra Praha se letenka zadarmo pro cizince v Česku vyplatí: "Nebudou mít žádné peníze, nebudou mít kde bydlet, nebudou mít na cestu zpátky a budou zadluženi. Což je možná obrovský bezpečnostní problém. A zároveň tito cizinci, přestože třeba v České republice několik měsíců pracovali, nedosahují na žádnou pomoc."

Vláda počítá napřed na projekt se skoro jedenašedesáti miliony korun. Kromě letenek chce ještě omezit dlouhodobá víza a víc kontrolovat agentury, které cizince v Česku zaměstnávají.

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme