V Rusku ubývá dolarových miliardářů

V Rusku se v minulém roce o polovinu zmenšil počet dolarových miliardářů. Vyplývá to ze zprávy ruského ekonomického časopisu Finans. Podle něj se vlivem ekonomické krize, která v roce 2008 zasáhla stejně jako další země i Rusko, počet miliardářů zmenšil z loňských 101 na pouhých 49.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

První místo v žebříčku nejbohatších Rusů obsadil podle časopisu Finans šéf finanční skupiny Oneksim Michajl Prochorov, jehož majetek se odhaduje na více než 14 miliard dolarů.

Největší propad naopak zaznamenal donedávna nejmovitější Rus Oleg Děripaska, který se sesunul z prvního až na osmé místo žebříčku. Právě Děripaska prodělal podle ruských médií na ekonomické krizi vůbec nejvíce z ruských podnikatelů. Jeho jmění se ze čtyřiceti miliard dolarů v loňském roce smrsklo na necelých pět miliard. Před bankrotem ho zachránila až pomoc státu.

Druhou a třetí příčku v ratingu obsadili bývalý gubernátor Čukotky, majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič a šéf oceláren v Novolipecku Vladimir Lisin.

Celkem se majetek deseti nejbohatších Rusů za uplynulý rok snížil o více než dvě třetiny na necelých 76 miliard dolarů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme