Šéf NKÚ odmítl, že by trestní oznámení mělo poškodit šampionát v Liberci

Nejvyšší kontrolní úřad odmítá, že podáním trestních oznámení kvůli přípravě na mistrovství světa v klasickém lyžování šampionát poškozuje. Prezident NKÚ František Dohnal to řekl v pořadu Radiožurnálu 20 minut. Úřad šest dní před začátkem šampionátu zveřejnil zprávu, podle které došlo při přípravě šampionátu k zásadním pochybením a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Pořadatelé to označili za cílený útok proti mistrovství, který poškozuje pověst pořadatelského města v celém světě. S tím Dohnal nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal

František Dohnal | Foto: NKÚ

"Naší povinností je trestní oznámení podat, jestliže jsme přesvědčeni, že ke spáchání trestného činu došlo. Bylo by nanejvýš podivné, kdybychom zvažovali podání trestního oznámení s ohledem na to, jestli se to někomu - a teď musím říct třetí straně - bude líbit nebo nebude líbit, protože organizační výbor mistrovství světa pro nás třetí osobu je. To nebyla kontrolovaná osoba, my jsme se rolí organizačního výboru nijak nezabývali, ani finančními prostředky, kterými hospodaří organizační výbor," uvedl Dohnal.

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole dospěl k závěru, že se neznámý pachatel dopustil podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku. Vedení města Liberec to odmítlo. Podle mluvčího organizačního výboru šampionátu Zdeňka Soudného měl NKÚ výsledky kontroly od listopadu, ale zveřejnil je až teď.

"Nevím, kde tu informaci pan tiskový mluvčí vzal. Měl zřejmě na mysli datum, kdy skončily kontroly na takzvaných kontrolovaných objektech, tedy ve městě Liberec, na Technické univerzitě a na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. To je ale jenom jedna etapa kontrolní akce a uzavření této etapy ještě neznamená, že jsou k dispozici celkové výsledky," reagoval na vyjádření mluvčího prezident NKÚ Dohnal.

Záznam pořadu 20 minut Radiožurnálu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Veselovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme