Vláda má hotový balíček protikrizových opatření

Vláda dnes schválila protikrizový plán. Podle premiéra Mirka Topolánka má především zachovat zaměstnanost a stabilitu veřejných financí. Jde o kombinaci opatření, která mohou začít platit hned, a legislativních změn, které bude schvalovat parlament. I proto jde zatím o pracovní materiál. Podrobnosti svých záměrů představí kabinet poslancům ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Mirek Topolánek, Martin Říman

Petr Nečas, Mirek Topolánek, Martin Říman | Zdroj: ČTK

Mezi exekutivní kroky, které může kabinet přijmout sám, patří například to, že živnostníci a firmy do pěti zaměstnanců nebudou muset letos platit zálohy na daně z příjmu.

Toto opatření by podle odhadů vlády mělo v podnicích udržet celkem 22 miliard korun, které by jinak musely na zálohách zaplatit. Zrychlí se naopak vratky daní od finančních úřadů.

Podle premiéra Mirka Topolánka mají podnikům pomoci i slevy na sociálním pojištění a zrychlení odpisů. "V první odpisové skupině se zkrátí ze tří na jeden rok, tedy bude možno odepsat v roce pořízení. Ve druhé odpisové skupině z pěti nakonec na dva roky ve dvou hladinách 60 a 40 procent, což zvýší prostředky podniků i živnostníků asi o devět miliard korun," uvedl Topolánek.

Vláda chce také v rámci plánu podporovat snižování energetické náročnosti budov, tedy například zateplování, ekologické vytápění a podobně. Další schválené návrhy se týkají například snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky nebo investic do vědy a výzkumu. Balíček naopak neobsahuje zavedení takzvaného švarcsystému nebo šrotovné.

Legislativní opatření týkají se insolvenčního zákona, zákona o sociálním pojištění a zákona o dani z příjmu ohledně odpisu chce kabinet předložit na březnové schůzi sněmovny. Celkové přímé výdaje na protikrizová opatření činí podle premiéra 1,9 procenta hrubého domácího produktu, což je kolem 70 miliard korun. Zrychlení odpisů i další úlevy ale budou platit jen přechodně, například do léta příštího roku.

Podnikatelská sféra a ekonomičtí odborníci hodnotí návrhy, které vzešly z Národní ekonomické rady vlády, vesměs jako rozumné. Proti se staví odbory i opoziční ČSSD. Sociální demokraté považují přijatý vládní protikrizový plán za nedostatečný. Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky stejně jako letošní státní rozpočet vychází z nereálných předpokladů vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce.

"Opatření, která vláda předkládá, jsou proto mělká a nedostatečná. Vzhledem k tomu, že je vláda předkládá velmi pozdě, řada z těchto opatření ještě nemá legislativní podobu, řada je pouze na papíře a ještě se neprojevila v reálném ekonomickém životě, tak v podstatě tento národní protikrizový plán fakticky neovlivní vývoj ekonomiky v roce 2009," prohlásil Sobotka.

Dodal, že by vláda měla začít připravovat národní protikrizový plán číslo dvě. Do něj by měl prý Topolánkův kabinet uvést všechna rizika. Předložený plán podle Sobotky například nepodporuje domácí poptávku a například neobsahuje žádná sociální opatření. ČSSD také předloží do sněmovny vlastní návrhy zákonů na podporu ekonomiky v době krize.

O vládním protikrizovém balíčku jsme dnes podrobně hovořili i v pořadu Radiofórum. Záznam si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme