Vážně ohrožené automobilce Opel chtějí pomoci německé spolkové země

Některé německé spolkové země připravují plán na záchranu automobilky Opel Chtějí firmu v první řadě vyvázat z amerického mateřského koncernu General Motors. Ve hře je i přímý vstup německého státu do tradičního výrobce vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boční pohled

Boční pohled | Foto: auta.yauto.cz

Všechny plány na záchranu Opelu narážejí na jeden zásadní problém: Jak zajistit, aby uvažovaná státní pomoc v řádu stovek miliónů eur neskončila za oceánem. "Vždyť Opel nemá v rámci General Motors ani vlastní konto, na které by se částka dala převést," cituje Süddeutsche Zeitung nejmenovanou osobu obeznámenou s jednáním o budoucnosti automobilky.

Opel v Německu ve čtyřech závodech zaměstnává na 26.000 lidí. Právě zástupci čtyř zainteresovaných spolkových zemí zvažují různé formy pomoci, od přímého vstupu do automobilky až po státní garance za půjčky.

V plánech na záchranu Opelu se velmi aktivně angažuje kandidát SPD na post kancléře Frank-Walter Steinmeier. CDU je v této otázce naopak zdrženlivější.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme