Automobilka Daimler musí šetřit

Tvrdá úsporná opatření musí přijmout německá automobilka Daimler. Ta v loňském roce zaznamenala pokles provozního zisku o plných 70 procent. Může za to hlavně slabý odbyt vozů Mercedes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: mercedes-benz.cz

Daimler ale ještě taky pocítil důsledky prodeje prodělečné automobilky Chrysler. Čistý zisk německého koncernu loni klesl na 1,4 miliardy eur ve srovnání se čtyřmi miliardami v roce 2007. "Byl to rok dvou tváří," prohlásil šéf Daimleru Dieter Zetsche.

Narážel tak na kontrast mezi rekordním prodejem luxusních vozů v první půlce roku a masivním propadem hlavně v závěrečném čtvrtletí. Jen divize vozů Mercedes-Benz zaznamenala v posledních třech měsících ztrátu ve výši 359 milionů eur.

Stuttgartský výrobce aut tak musí sáhnout k úsporným opatřením. Krátit se budou dividendy, bonusy pro zaměstnance a zmrazení platů potká i vrcholné manažery. Na neurčito zřejmě bude odsunuta taky výstavba nové centrály koncernu v Untertürkheimu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme