Rusko škrtá v rozpočtu na výstavbu sportovišť pro olympiádu v Soči

Rusko seškrtalo rozpočet na pořadatelství zimních olympijských her v roce 2014 v Soči o 15 procent. S odvoláním na slova ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka to oznámila agentura Interfax. Ruská vláda by tak mohla ušetřit údajně více než osm miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijská vlajka

olympijská vlajka | Foto: Hana Hikelová

Dosud velkorysý olympijský rozpočet je podle všeho poslední obětí ekonomické krize, která Rusko velmi tvrdě zasáhla. Možnost škrtů ve financích na stavební projekty ruský vicepremiér Dmitrij Kozak zmiňoval už v listopadu. Organizátoři olympiády v Soči se ale nyní podle ruských médií potýkají i s dalšími problémy - kvůli nezájmu investorů musely místní úřady prodloužit uzávěrky hned několika stavebních tendrů.

Rostoucí potíže mají úřady také se získáváním pozemků potřebných pro vybudování infrastruktury, které jejich majitelé podle ruských médií odmítají prodat za vládou nabízené ceny. Rakouský Salzburk, který se o pořadatelství olympiády v roce 2014 také ucházel, už dříve nabídnul, že je v případě neschopnosti Ruska dostát svým závazkům, připraven hry uspořádat.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme