Barack Obama podepsal stimulační ekonomický balík

Americký prezident Barack Obama podepsal zákon o podpoře ekonomiky. Nová legislativa počítá s tím, že vláda věnuje na oživení hospodářství 787 miliard dolarů. Chce tak povzbudit spotřebu, obnovit infrastrukturu a zachránit nebo vytvořit asi 3 a půl miliony pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

"Je to největší nová investice do americké infrastruktury od doby, kdy prezident Eisenhower vybudoval celonárodní síť dálnic," nezapomněl prezident Obama zopakovat v Denveru ve státě Colorado, kde příslušný zákon, schválený v pátek Kongresem, podepsal.

"Skoro 400 tisíc mužů a žen dostane práci jen při obnově chátrajících silnic a mostů," vypočítává Barack Obama. Například v New Yorku podle propočtu vlády umožní státní peníze, aby ve školách zůstalo a učilo 14 tisíc učitelů, s jejichž propuštěním se počítalo v rámci nutných úspor.

Stimulační balík je ale směsí nejenom investic do infrastruktury, ale také finanční injekcí pro sociálně slabé. Zde jsou jeho hlavní položky rozložené do dvou let:

- daňové úlevy zaměřené na střední vrstvu připraví státní pokladnu o 288 miliard dolarů; průměrný manželský pár si tak má polepšit zhruba o 800 dolarů ročně.
- státy dostanou od federální vlády 144 miliard dolarů finanční pomoci, aby nekrátily rozpočty zdravotnickým a vzdělávacím zařízením, která jinak financují z vlastního rozpočtu
- do infrastruktury a do vědy půjde 111 miliard dolarů
- na pomoc sociálně nejslabším přes 80 miliard dolarů, na zdravotnictví 59 miliard
- školy a jiné vzdělávací instituce dostanou 53 miliard
- na modernizaci energetické sítě a produkce má jít 43 miliard dolarů.

Zbylé peníze spotřebují různé menší programy. Především od konzervativních politiků a komentátorů se ozývá kritika, že tak velké výdaje budou znamenat v mnoha případech plýtvání, protože vláda nedokáže uhlídat, aby se všechny prostředky vynaložily efektivně. Administrativa odpovídá, že na účelné využití bude dohlížet zvláštní vládní zmocněnec.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme