Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu

Poslanecká sněmovna ve středu dopoledne schválila Lisabonskou smlouvu, která má reformovat fungování rozšířené Evropské unie. Ratifikaci podpořilo 125 ze 197 přítomných poslanců. Ke schválení byla třeba ústavní většina 120 hlasů. Dokument se teď přesouvá do Senátu, který by o dokumentu mohl hlasovat v dubnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hlasování o Lisabonské smlouvě ve sněmovně

hlasování o Lisabonské smlouvě ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Premiér Mirek Topolánek (ODS) po dnešním hlasování upozornil, že smlouva ještě nemá vyhráno: "Já jsem rád, že Poslaneckou sněmovnou Lisabonská smlouva prošla, nicméně pořád platí - a proto je jasné, že ta další bitva se odehraje v Senátu - že máme usnesení kongresu, které je vázáno na ratifikaci smluv se Spojenými státy americkými a samozřejmě na schválení změn jednacích řádů a stykového zákona. Takže to jsou dvě podmínky, které když budou naplněny, tak ratifikaci Lisabonské smlouvy nic nebrání."

Lisabonskou smlouvu v dolní parlamentní komoře podpořila opoziční ČSSD. Její šéf Jiří Paroubek byl proto s výsledkem spokojený. "Bez sociální demokracie by v Poslanecké sněmovně nebyla přijata tato smlouva. Jsem tomu rád, myslím, že to otevírá cestu k prohloubení evropské integrace, a jsem přesvědčen, že stejnou cestou půjde bez zbytečných obstrukcí také Senát."

Mezi těmi, kdo smlouvu ve sněmovně podpořili, bylo kromě sociálních demokratů, lidovců a zelených i 33 poslanců z řad ODS. Pro občanské demokraty, kteří proti dokumentu od začátku vystupovali, je rozhodnutí jejich stranických kolegů velkým zklamáním. Například poslankyně Alena Páralová zvažuje vystoupení z ODS, pokud Lisabonská smlouva projde i Senátem. Juraj Raninec zas nevylučuje, že by v budoucnu nemusel vládě dát svoji důvěru.

Podle komunistů by o přijetí smlouvy měli rozhodnout lidé v referendu. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ani po dnešku šance na všelidové hlasování nepadá. "Dokud nebude skončen ratifikační proces, pořád má smysl usilovat o přijetí zákona o referendu a dát občanům možnost, aby se vyjádřili."

Dolní komora souhlas s ratifikací doplnila ještě odmítnutím případných snah o zpochybňování tzv. Benešových dekretů a poválečného majetkového uspořádání. Už dříve se totiž spekulovalo o tom, že by smlouva mohla platnost dekretů ohrozit. Na dalším průběhu ratifikačního procesu budou záležet i další kroky některých poslanců ODS.

Prezident Václav Klaus v reakci na dnešní schválení Lisabonské smlouvy v Poslanecké sněmovně vyjádřil naději, že Senát se k dokumentu postaví odpovědněji.

Česko bylo poslední zemí evropské sedmadvacítky, kde se o tomto dokumentu ještě nehlasovalo. Smlouvu už schválily zákonodárné sbory 25 členských zemí Evropské unie. V referendu ji ale loni v červnu odmítli Irové. Ještě letos na podzim zřejmě budou hlasovat znovu.

Evropská komise rozhodnutí českých poslanců vítá

Evropská komise vítá schválení Lisabonské reformní smlouvy v české Poslanecké sněmovně. Čeká ale ještě na dokončení její ratifikace také v Senátu.

"Je to důležitý signál o zodpovědnosti českého zákonodárného sboru v době, kdy si české předsednictví počíná schopně a rozhodně při vedení Evropské unie," napsal v reakci na schválení smlouvy komorou českého Parlamentu předseda Evropské komise José Barroso.

"Doufám, že smlouvu také rychle potvrdí i Senát, aby se tak mohl ratifikační proces dokončit," uvádí se v reakci předsedy Evropské komise.

Ratifikaci Lisabonské smlouvy v českém parlamentu jsme se podrobně věnovali ve středečním Radiofóru.

Pavel Novák, Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme