Evropská komise chválí Česko za boj s hospodářskou krizí

Postup české vlády proti současné světové krizi je správný. V dnešní hodnotící zprávě to oznámila Evropská komise. Brusel příznivě vidí především snížení sociálního pojištění zaměstnanců. Vládu chválí také za plánované investice do infrastruktury nebo podporu vývozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise ale zároveň připomíná: český důchodový a zdravotnický systém nutně potřebuje změny. Pokud nepřijdou, Česko se v budoucnu utopí ve velkých deficitech veřejných financí. Brusel dnes varoval šest zemí před příliš vysokými rozpočtovými schodky. Jedná se o Francii, Španělsko, Řecko, Irsko, Lotyšsko a Maltu. Proti prvním pěti jmenovaným může být v březnu zahájeno řízení kvůli nadměrnému deficitu.

Tím porušují společný Pakt stability a růstu. Komisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia ale upozornil, že Brusel vůči nim bude benevolentní: "Během recese není Pakt o sankcích, nikdo nepřemýšlí o sankcích."

Některé ze zmíněných zemích by teoreticky mohly dostat vysoké pokuty. Očekává se ale, že jim Komise dá dostatečnou lhůtu na to, aby svůj rozpočtový deficit srazily pod tři procenta.

Joaquín Almunia současně vyzval státy Unie, aby své veřejné finance uvedly do souladu se společnými pravidly. Ta povolují maximálně tříprocentní rozpočtový schodek. "Naše finanční situace nesmí ztratit důvěryhodnost, to by byla katastrofa."

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme