Izrael odmítl příměří s Palestinci, žádá propuštění zajatého vojáka Šalita

Izrael nepřistoupí na příměří s Palestinci v Gaze a neuvolní ani blokádu tohoto území. Hnutí Hamás prý musí nejprve kývnout na propuštění zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. Takový je závěr čtyřhodinového jednání izraelského bezpečnostního kabinetu. Jeho rozhodnutí je přitom odklonem od dohody o příměří, kterou řadu týdnů chystala v roli prostředníka egyptská vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Její návrh předpokládal, že Izrael a Palestinci uzavřou dlouhodobé příměří, Káhira bude bránit pašování zbraní do Gazy a židovský stát uvolní blokádu. Výměna Šalita za stovky vězněných Palestinců měla být oddělenou věcí a izraelští emisaři s tím také řadu týdnů jezdili jednat do Egypta. Oficiální činitelé tvrdili, že podpis dohody je otázkou pár dní.

Pak ale odcházející izraelský premiér Ehud Olmert řekl, že bez osvobození Šalita příměří nebude. Odstoupení od dohodnutého otevřeně kritizoval i egyptský prezident Husní Mubarak. Izraelští komentátoři spekulují, že za změnou postoje vlády mohou být politické rozvahy v době sestavování nové koalice.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme