Renata Vesecká prý o odvolání šéfa libereckých žalobců nevěděla

Šéf liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adam Bašný dnes končí ve funkci. Možná o ni přišel kvůli kritice vyšetřování Čunkova případu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká o odvolání Adama Bašného z funkce šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem nevěděla. Řekla to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství. Bašný má ve funkci skončit dnes. Důvodem jeho odvolání je prý to, že kritizoval způsob vyšetřování údajné údajné úplatkářské kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Největší rána do pracně budované image justičního systému. To je podle Adama Bašného kauza Čunek. Podle Bašného jsou podezření o tom, že vyšetřování tohoto případu bylo zmanipulované, odůvodněná. A nalomilo to důvěru laické i odborné veřejnosti v justici. Bašný to řekl v prosinci na semináři Transparency International. Žalobce se zaměřoval na korupci politiků a policistů.

Odvolal ho jeho nadřízený, ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec. Bašný se nechal slyšet, že mu řekl, že je to kvůli tomuto vystoupení. Podle Transparency International Adam Bašný s ním ale své nadřízené předem seznámil a zdůraznil, že jde o jeho soukromý postoj. Někteří žalobci, kteří nesouhlasili s postupem Renaty Vesecké v Čunkově kauze, přišli prý už kvůli tomu v minulosti o vedoucí funkce. Vesecká ale takové tvrzení odmítá.

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme