Evropská komise: Rozšíření EU prospělo všem, starým i novým členům

Velké rozšíření Evropské unie o 12 nových států prospělo všem, bylo úspěchem také pro staré členské země. Díky rozšíření se Unie například stala nejsilnějším hospodářským společenstvím na světě. Nováčkům členství přineslo vyšší hospodářský růst i posílení parlamentní demokracie. Píše se to ve zprávě Evropské komise vypracované k 5. výročí přijetí 10 nováčků do Unie v květnu 2004 a druhému výročí vstupu Bulharska a Rumunska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky zemí EU

vlajky zemí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Komise zdůrazňuje, že na rozšíření vydělaly i staré členské země. Pro západní Evropu znamená větší Unie obchodní a investiční příležitosti. S tím souhlasí i česká velvyslankyně při Unii Milena Vicenová: "Téměř 500 milionů spotřebitelů je obrovský trh. A také pro staré členské země se výrazně rozšířil tento trh."

Evropská sedmadvacítka se na výkonu světové ekonomiky podílí celou jednou třetinou. Na světovém obchodu 17 procenty. "Výsledky ukazují, že to je oboustranně výhodná situace z hlediska investic, obchodu i pohybu pracovních sil," uvedl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquin Almunia.

Nenaplnily se totiž obavy starých členských zemí z hromadného přílivu pracovníků z nových států. Za prací se do zahraničí vydaly jen necelé 4 miliony lidí z 12 zemí, o které se Unie rozšířila.

Přece jen větší prospěch z přistoupení k Unii mají nové země. Příjem na jednoho občana tam podle odhadu komise loni činil 52 procent celounijního průměru. Ještě před 10 lety to ale bylo jen 40 procent.

Komise ale ve své zprávě také upozorňuje, že státy nesmějí podlehnout populismu a uzavírat se před konkurencí cizích výrobků. Ochranářství by totiž mohlo výhody velkého společného trhu ohrozit.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme