Pochod Dělnické strany v Postoloprtech skončil bez konfliktů

Asi 40 příznivců Dělnické strany dnes prošlo městem Postoloprty na Lounsku. Jejich pochod radnice nepovolila, protože v oznámení neuvedli přesnou trasu. Průvod sledovala i početně stejná skupinka Romů. K žádnému konfliktu ale nedošlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pochod Dělnické strany v Postoloprtech

pochod Dělnické strany v Postoloprtech | Zdroj: ČTK

Členové Dělnické strany prošli centrem a přilehlým sídlištěm v doprovodu pořádkové policie, která nepřipustila, aby se dostali do konfliktu s Romy.

Místopředseda strany Petr Kotáb poté na náměstí řekl, že předá starostovi podněty místních obyvatel k zajištění větší bezpečnosti ve městě. Pokud radnice nezabrání rušení nočního klidu a nezajistí pořádek, Dělnická strana se podle něj do Postoloprt vrátí.

Dělnická strana je spojována s dalšími ultrapravicovými uskupeními, organizuje akce, kterých se účastní i příznivci neonacistického Národního odporu či Autonomních nacionalistů. V poslední době na sebe upozornila především v souvislosti s událostmi v Litvínově. Listopadový pochod asi sedmi stovek pravicových radikálů na tamní sídliště Janov, kde trvají delší dobu spory mezi Romy a ostatními občany, vyústil v ostrou bitvu s policií a vyžádal si 16 zraněných.

Vláda koncem listopadu vyhověla návrhu ministra vnitra Ivana Langera z ODS podat k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz Dělnické strany. Zvláštní sedmičlenný senát o návrhu jednal ve středu, ale zatím nerozhodl. Vedení Dělnické strany se tomuto kroku brání, přímé napojení na neonacisty odmítá. Kotáb dnes na závěr svého projevu zopakoval, že pokud by byla strana rozpuštěna, v činnosti bude stejně dále pokračovat a nic se nezmění.

K tématu si přečtěte také:
Dělnická strana demonstrovala poblíž kongresu ODS proti návrhu na zrušení
Vláda požádá Nejvyšší správní soud o zrušení Dělnické strany
Kvůli sídlišti Janov se demonstrovalo v Praze i Litvínově
Policie obvinila po střetech s radikály v Litvínově 12 lidí
Extremisty pochodující na romské sídliště v Litvínově zastavila policie

Martin Hromádka, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme