Evropská unie odsoudila Izrael za plán další židovské osady

Evropská unie odsoudila izraelský plán postavit na okupovaných palestinských územích další židovskou osadu. Stížnost, kterou oznámilo české předsednictví, se týká chystané výstavby nedaleko už existující osady Adam na západním břehu Jordánu. Praha upozornila, že budování židovských osad je v rozporu s mezinárodním právem i se závazky samotného Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ortodoxní Židé

ortodoxní Židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Jen loni Židé postavili na zabraných územích více než 1200 nových budov. Chystané sídliště u osady Adam nedávno schválil ministr obrany Ehud Barak.

Jde o reakci na rozruch, který vyvolala předchozí židovská osada Migron. I izraelské soudy totiž potvrdily, že zčásti stojí na soukromé půdě, kterou Židé sebrali Palestincům.

V Migronu žije v mobilních buňkách 45 rodin a jejich osadu neuznává oficiálně ani izraelská vláda. Proto se ji rozhodla přemístit - ovšem do blízkosti Adamu, tedy opět na okupovaný západní břeh.

Oficiálně židovský stát tvrdí, že tam podporuje vznik palestinského státu. Arabští politici ale namítají, že pokračující židovské osídlování stejného území je v rozporu s izraelskými deklaracemi.

K tématu si přečtěte také:
Izraelská vláda přestane podporovat osady židovských extremistů
Evropská unie odsoudila brutalitu židovských osadníků proti Palestincům
Izrael zdvojnásobil výstavbu židovských osad, kritizuje to i Riceová

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme