Vítězce izraelských voleb Cipi Livniové hrozí odchod třetiny poslanců

Vítězné straně nedávných izraelských voleb hrozí zásadní rozkol. Někteří členové prý v zákulisí zvažují, že pokud šéfka strany Cipi Livniová nepřivede Kadimu do vlády vedené Benjaminem Netanjahuem, raději ze strany odejdou. Podle rozhlasové stanice Aruc Ševa o tom uvažuje až deset poslanců Kadimy, tedy více než třetina. Přeběhlíci by se pak mohli přidat k Netanjahuovi a jeho straně Likud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cipi Livniová

Cipi Livniová | Foto: Izraelská vláda

V Izraeli dnes začínají koaliční rozhovory mezi dvěma nejúspěšnějšími stranami z nedávných voleb. Vyhrála je těsnou většinou Kadima. Prezident ale v pátek pověřil sestavením vlády vůdce pravicového bloku Likud Benjamina Netanjahua, protože ten má větší šanci vytvořit funkční spojenectví.

Netanjahu chce Livniovou přilákat do široké koalice nabídkou řady důležitých křesel. Livniová ale stranu táhne do opozice, a to v Kadimě vyvolává značnou nevoli i úvahy o odchodu.

Přebíhání není pro Kadimu nic nového. Celá strana tak totiž před třemi lety vznikla. Skupina politiků včetně premiéra Ariela Šarona a se tehdy odtrhla právě od Likudu. I bez voleb se Kadima ocitla v parlamentu, a to rovnou se 14 poslanci.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme