Lech Walesa opět ve sporu s Ústavem národní paměti

Polský exprezident a bývalý vůdce hnutí Solidarita Lech Walesa se opět dostal do sporu s Ústavem národní paměti. Ten spravuje archivy bývalé státní bezpečnosti a odmítá Walesovi umožnit přístup k aktům, která na něj komunistická tajná policie vedla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nahlédnout do spisů bývalé státní bezpečnosti mohou kromě historiků a novinářů také oběti pronásledování. Ústav národní paměti ale Lecha Walesu za pronásledovaného nepovažuje.

Podle Ústavu byl Walesa vědomým a placeným spolupracovníkem státní bezpečnosti, a proto nemá a nesmí mít přístup ke svým aktům.

Nositel Nobelovy ceny je zákazem rozhořčený a říká, že v Ústavu pracují děti bývalých důstojníků státní bezpečnosti, kteří dokončují práci svých rodičů. Chce proto podat podnět prokuratuře.

K tématu si můžete dále přečíst:
Před 25 lety dostal Lech Walesa Nobelovu cenu míru
Lech Walesa potvrdil, že se chce ucházet o křeslo prezidenta
Walesa odmítá diskutovat o údajné spolupráci s polskou tajnou policií
V Polsku vyšla kontroverzní kniha o minulosti Lecha Walesy
Poláci uznávají zásluhy Lecha Walesy
Walesa hledá lidi, kteří mu pomohou vysoudit 20 milionů zlotých

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme