Izrael odvolal hlavního vyjednávače o příměří s Palestinci

Izraelský premiér Ehud Olmert sesadil hlavního vyjednávače, který měl dosáhnout příměří v pásmu Gazy. Politický ředitel ministerstva obrany Amos Gilad totiž veřejně kritizoval premiéra a pak se mu odmítl omluvit. Personální změna výrazně zasáhla do pokusů Egypta o zajištění klidu zbraní mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní Jeruzalém

Dnešní Jeruzalém

Amos Gilad jednal o příměří řadu měsíců a dohoda prý byla na spadnutí. Pak se ale do věci vložil Olmert a prosadil, že pokud má být v Gaze klid, musejí nejprve Palestinci propustit zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. Vyjednávač Gilad neudržel vztek a ostře se do premiéra za změnu postoje obul v novinách.

Izraelská média upozorňují, že jeho odvolání uzavřelo dosavadní vyjednávací kanály. Kancelář premiéra ale tvrdí, že kontakty s Egyptem převzali její lidé. V kauze hraje zásadní roli rivalita mezi premiérem a ministrem obrany Ehudem Barakem, který se za Gilada plně postavil.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme