Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat

Exekutoři dnes v Chomutově sociální dávky nezabavovali. Lidé čekající od rána u magistrátu ve frontě na peníze tak měli mnohem lepší náladu než minulé úterý, kdy exekutoři zabavili asi stovce dlužníků téměř všechny peníze. Z příspěvku jim tehdy ponechali zhruba 1000 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čekání na sociální dávka v Chomutově

čekání na sociální dávka v Chomutově | Zdroj: ČTK

Město chce exekucemi tvrdě postupovat proti nepřizpůsobivým občanům dlužníkům. Ministerstvo pro lidská práva a národnostní menšiny takový přístup odsoudilo a v současné době sleduje situaci. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí rezortu Lejla Abbasová: "Setkali jsme se s paní primátorkou města. Ta nám řekla, že striktně i nadále trvá na konání exekucí, její názor se nezměnil. Nicméně exekuce by se měly konat až od března. Momentálně situaci monitorujeme."

Primátorka Ivana Řápková Radiožurnálu potvrdila, že město bude v exekucích pokračovat v březnu. Důvodem přestávky je podle Řápkové jednak tlak, který ministerstvo uplatnilo vůči exekutorské komoře - jednak chtějí dát dlužníkům čas, aby si přišli na magistrát svoji situaci vyřešit. Už po první exekuci prý projevily desítky lidí zájem o uhrazení svého dluhu. Město se s nimi dohodlo na splátkovém kalendáři. Chomutov eviduje na 4000 dlužníků, celkové pohledávky přesáhly 240 milionů korun.

Peníze začali odebírat exekutoři minulé úterý přímo při výplatě dávek. Pomáhat jim musela policie, protože lidé se proti takovému způsobu bouřili. Postup radnice označil za nešťastný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který ho nechá prověřit. Podle kanceláře ombudsmana je odebírání peněz přidělených jako sociální dávka v rozporu s ústavou. Postup radnice má ale i řadu zastánců.

Exekuce je zákonem stanovený postup, kterým se vynucuje rozhodnutí, jež nebylo splněno dobrovolně ve stanovené lhůtě. Předpokladem exekuce je exekuční titul. Exekuce je různě upravena pro různé druhy řízení. Mezi způsoby provedení exekuce, ukládá-li exekuční titul zaplacení peněžité částky, patří: srážky ze mzdy, příp. srážky z jiných příjmů; přikázání pohledávky, zejména příkazem k výplatě z účtu u peněžního ústavu; prodej movitých věcí a nemovitostí a také jiné způsoby stanovené občanským soudním řádem.

Na téma exekucí dávek bude diskutovat zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová a Jan Abrhámek, ředitel společnosti, která pořádá školení finanční gramotnosti, v dnešním Radiofóru.

Milan Kopp, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme