Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou

Moravia energo už nedodává elektřinu. V pondělí byla operátorem trhu vyřazena ze systému obchodování s elektřinou. Jejím zákazníkům budou dodávat proud dodavatelé poslední instance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Společnost Moravia Energo měla potíže už od loňského prosince, kdy musela odejít z Energetické burzy Praha. Kontrakty na letošní a příští rok si totiž na burze nasmlouvala loni, při vysokých cenách. Pak ale elektřina na tru zlevnila a obchody přes burzu začaly být náročné na provozní kapitál. Společnost sama uvedla, že nemá peníze na zálohové placení budoucích dodávek.

Jenže aby mohla obchodovat, musí mít složené finanční zajištění, a to bylo ke dnešnímu dni vyčerpané. Potvrdil ředitel operátora trhu s elektřinou Jiří Šťastný: "Moravia energo nesplácela své závazky vůči systému, který spravuje operátor trhu s elektřinou, a neudržela potřebné finanční zajištění svých obchodů na odpovídající výši. Tak nezbývá než jeho činnost na tržišti omezit, což jsme také udělali."

Pro klienty Moravia energo se nic podstatného nemění. Na celkem asi tisíc odběrných míst budou bez jakéhokoli přerušení dodávat elektřinu takzvaní dodavatelé poslední instance: "Dodávky s účinností dnešního dne přešly na dodavatele poslední instance, což je obchodník, který je místně příslušný provozovateli distribuční sítě." Těmi jsou ČEZ, E.ON a Pražská energetika.

Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu v tomto režimu po dobu tří měsíců. Domácnosti a maloodběratelé, připojení na hladinu nízkého napětí, navíc mohou požádat o tento režim po neomezenou dobu.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme