Bývalý vězeň z Guantánama viní Američany z mučení

Vězeň propuštěný z americké vojenské základny Guantánamo na Kubě je zpět ve Velké Británii. Třicetiletého muslima etiopského původu Binyana Mohameda zadržely tajné služby před víc než čtyřmi roky kvůli podezření ze zapojení do teroristické sítě Al-Káida. Mohamed po svém příjezdu do Evropy upozornil, že ho po zatčení Američané mučili. Zároveň dodal, že se na špatném zacházení podíleli příslušníci britských tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Binyan Mohamed prohlásil, že je mimořádně šťastný, že je opět doma v Británii. Po pětihodinovém výslechu v Londýně byl propuštěn a odvezen na neznámou adresu.

Binyan Mohamed žil v Británii od svých 15 let do roku 2001, kdy konvertoval na muslimskou víru a odjel do Pákistánu, později do Afghánistánu. Byl zatčen na letišti v pákistánském Karáčí před zamýšleným návratem do Británie.

Mohamed tvrdí, že ho mučili v Pákistánu, v Maroku a v Afghánistánu. V září 2004 byl poslán do amerického tábora Guantánamo na Kubě. Američané ho obvinili z účasti na spiknutí s cílem detonovat bombu ve Spojených státech, ale vloni v říjnu bylo toto obvinění staženo.

Britský ministr zahraničí David Milliband řekl, že propuštění Binyana Mohameda je výsledkem několikaleté tvrdé práce a prvním krokem k zavření tábora Guantánamo od nástupu prezidenta Baraka Obamy do úřadu.

Přečtěte si také:
Americký soud komplikuje propuštění vězňů z Guantánama
Poslední soud na americké základně Guntánamo skončil
Přijetí vězňů z Guantánama zvažuje i Maďarsko
Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama

Milan Kocourek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme