Spojené státy kritizují Izrael za to, že brání v obnově palestinské Gazy

Izrael brání dodávkám humanitární pomoci Palestincům v pásmu Gazy. Ostrou výtku v tomto duchu poslala diplomatickými kanály svým izraelským spojencům americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Uvádí to izraelský deník Ha'arec. Přístup Izraele k pomoci Palestincům prý také bude příští týden klíčovým tématem návštěvy Clintonové v Jeruzalémě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

humanitární pomoc

humanitární pomoc | Foto: Miroslav Konvalina

Izrael každý den vydává zprávy o desítkách kamionů s humanitárními dodávkami, které do Gazy pouští. Nejen podle Američanů, ale i podle Evropské unie je to stále málo, zejména po nedávné devastující válce.

Izrael navíc do pásma pouští jen nezbytný materiál a velkou část spotřebního zboží si tedy Palestinci do Gazy stále nosí pašeráckými tunely z Egypta.

Izrael začal Gazu blokovat před dvěma lety, když se tam dostalo k moci militantní hnutí Hamás. Teď otevření hranic podmiňuje tím, že Palestinci propustí zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. Hamás ho chce vyměnit za stovky z asi 11 tisíc Palestinců, které naopak drží Izrael.

Přečtěte si také:
Izrael odvolal hlavního vyjednávače o příměří s Palestinci
Evropská unie odsoudila Izrael za plán další židovské osady
Izraelská armáda během války v Gaze bezdůvodně ničila palestinské domy

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme