Obama přednesl svůj první ostře sledovaný projev v Kongresu

Prezident USA Barack Obama se v americkém Kongresu dočkal bouřlivého přijetí a několikaminutových ovací. V prvním slavnostním projevu před oběma parlamentními komorami se věnoval hlavně ekonomice. Mluvil ale také o zahraniční politice USA a boji proti světovému terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident USA Barack Obama při projevu v americkém Kongresu

Prezident USA Barack Obama při projevu v americkém Kongresu | Zdroj: ČTK

Finanční stabilita, regulace bankovního trhu, zdravotní reforma a podpora trhu s bydlením i kolabujících podniků - to jsou hlavní body plánu na oživení amerického hospodářství, který představil v plamenném projevu před zákonodárci prezident Barack Obama.

Podle prezidenta už jsou patrné první pozitivní dopady záchranného plánu, krize ovšem stále pokračuje. Dotkne se také státního rozpočtu na příští rok, který předloží Kongresu už v nejbližších dnech. Podle Obamy musela administrativa provést tvrdé škrty:

"Můj rozpočet odráží tvrdou realitu, kterou jsme zdědili - trilionový deficit, finanční krizi a ekonomickou recesi. Vzhledem k tomu bude muset každý v tomto parlamentu obětovat některé ze svých důležitých priorit. Jak republikáni, tak demokraté. A leccos budu muset obětovat také já sám."

Čerstvý prezident Barack Obama mluvil velmi emotivně a za bouřlivého potlesku také o zahraniční politice Spojených států amerických a boji demokratických sil proti terorismu ve světě.

"Pokud chceme porazit extremismus, musíme se pečlivě držet našich hodnot. Proto jsem nařídil zavřít věznici na Guantánamu. A proto budu trvat na rychlém, ale spravedlivém odsouzení všech chycených teroristů. Díky tomu můžu dnes před vás předstoupit a říct přímo a bez vykrucování: Amerika nikde nikoho nemučí."

Přečtěte si také:
Obama poděkoval Kongresu za schválení ekonomického balíčku
Obama slibuje řešení ekonomických problémů a válečných konfliktů
Prezidentská inaugurace očima starosty Washingtonu

Katarína Brezovská, Ondřej Himmer, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme