Ve Vítkově na Opavsku opět unikl chlor, hasiči evakuovali 3 stovky lidí

Ve Vítkově na Opavsku dnes opět unikl chlor z areálu úpravny vody v městské části Podhradí. Hasiči preventivně evakuovali 300 lidí. Jde už o třetí únik chloru v posledních třech dnech. Na vině jsou pravděpodobně zaměstnanci úpravny vody, kteří neopatrně manipulovali s chemikáliemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v ochranných oblecích a maskách

Hasiči v ochranných oblecích a maskách | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Dnešní havárii potvrdil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela: "Myslíme si, že ničemu neuškodí. Ale vzhledem k zajištění co nejvyšší bezpečnosti jsme doporučili evakuaci 300 obyvatel Vítkova-Podhradí. Ten mrak se sice táhne údolím, ale myslíme si, že se postupně bude rozptylovat."

Mluvčí opavské policie René Černohorský Českému rozhlasu řekl, že jde o podezření na vážný trestný čin: "Opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. V současné době se prošetřuje, kdo tuto havárii mohl zavinit. Provedla se evakuace místního učiliště, obyvatel obce Podhradí, prochází se také místní chatová oblast a rovněž tyto osoby jsou evakuovány."

Poprvé chlor unikl z vítkovské úpravny vody v noci na úterý. Podruhé v úterý dopoledne, kdy nebezpečná chemikálie navíc utvořila mrak a dostala se mimo areál firmy. Podrobnosti se dočtete v naši zprávě: Desítky lidí z Vítkova na Opavsku nesmějí domů kvůli úniku chlóru.

Přečtěte si také:
Znečištění láme kosti
Chlor v lesním ekosystému
Na karvinském koupališti došlo včera k úniku chemických látek
Sdružení Arnika tlačí na Spolanu, aby přestala při výrobě používat rtuť
Přísady na bázi halogenderivátů, obsahující chlor nebo fluor

Martin Knitl, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme