Devět mrtvých po zřícení tureckého letadla v Nizozemsku

Nejméně devět mrtvých a přes 80 zraněných - taková je bilance pádu letadla tureckých aerolinií Turkish Airlines těsně před plánovaným přistáním v Nizozemsku. Letoun se zřítil ve chvíli, kdy se pilot snažil se svým strojem dosednout na letišti Schiphol v Amsterdamu. Boeing 737 se při dopadu na zem rozlomil na tři části.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havarované turecké letadlo v Nizozemsku

Havarované turecké letadlo v Nizozemsku | Zdroj: ČTK

Podle informací z mimořádné tiskové konference na letišti v Amsterodamu zahynulo při dnešním nezdařeném přistání nejméně devět lidí. Přes 80, z toho 25 vážně, se zranilo. Na palubě tureckého letadla bylo 135 cestujících a členů posádky. Agentura Reuters uvádí, že nejméně padesát z nich vyvázlo bez zranění.

Na palubě havarovaného letadla bylo podle dosavadních informací 72 Turků a 32 Nizozemců, agentura Reuters informuje také o nejméně čtyřech Američanech. Státní příslušnost dalších lidí na palubě ani devíti obětí zatím amsterodamské letiště neoznámilo. Podle českého velvyslance v Nizozemsku Petra Mareše se na něj zatím žádný Čech kvůli nehodě neobrátil.

Vyšetřovatelé našli skříňku se záznamy letu, příčina neštěstí ale není zatím známá. Ocas Boeingu se úplně odlomil a špička stroje se naopak zaryla do země. Předpokládá se tedy, že pád byl velice prudký. Po dopadu stroje na zem ale naštěstí nevznikl požár, ani nic neexplodovalo. Odborníci proto předpokládají, že by mohlo neštěstí přežít maximum lidí.

Na mimořádně rušném letišti Schiphol, pátém největším v Evropě, se už téměř plně obnovil provoz. Posádky desítek vozů záchranné služby ošetřily na místě havárie zraněné z letadla a rozvezly je do nejbližších nemocnic. Uzavřená byla na čas i dálnice A9 v těsné blízkosti přistávací dráhy.

Leteckému neštěstí jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přehled leteckých neštěstí v uplynulém půlroce:
Vyšetřování leteckého neštěstí u Buffala: Letadlo řídil autopilot
Letadlo nouzově přistálo na řece Hudsonu v New Yorku
V Kalifornii se zřítila vojenská stíhačka, zabila tři lidi
U Francie se zřítil do moře airbus při zkušebním letu
V troskách malého letadla pod Mount Everestem zemřelo 18 lidí
Při havárii ruského letadla zahynulo všech 88 cestujících
Pád letadla v Kyrgyzstánu nepřežily desítky lidí
Při leteckém neštěstí v Madridu zřejmě zahynulo přes 150 lidí

Pavel Novák, Martina Hanáčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme