Kocáb trvá na nezákonnosti exekucí v Chomutově, město nesouhlasí

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb znovu upozornil město Chomutov, že je nezákonné zabavit neplatičům peníze, které chvíli před tím dostali jako sociální dávku. Kocáb se opírá o právní analýzu, kterou vypracoval ombudsman Otakar Motejl. Město ale kritiku odmítá. Také podle některých právníků Chomutov exekucemi u neplatičů postupuje zákonně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb na TK 26. února v Praze.

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb na TK 26. února v Praze. | Zdroj: ČTK

"Interpretace a výklad práva není vždy jednoznačný. Pravděpodobně má jiné posudky. Ale naše expertiza se opírá o úřad pana ombudsmana Motejla, který je svrchovanou autoritou. A navíc má k dispozici velké právní oddělení, které je zaměřeno přesně na tuto oblast," uvedl Michael Kocáb.

Ministr také připustil, že se do Chomutova vypraví, i když ho prý primátorka Ivana Řápková oficiálně ještě nepozvala. Musí ale najít čas:

"To není tak jednoduché, já musím plnit své povinnosti. Nejdřív jsem řekl ne. Změnil jsem ale názor, když jsem viděl, že by na tom lidem záleželo. Tak jsem si řekl: Dobře, já se tam tedy vypravím. Ale musím nalézt nějakou možnost. Čili podívám se do kalendáře a uvidím, kdy by to bylo možné. A musím se domluvit na podmínkách, abych během doby, co tam budu, mohl dále pokračovat v práci. To je celé."

Michael Kocáb byl hostem v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si o exekucích:
Chomutovská radnice bude dál zabavovat sociální dávky dlužníkům
Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat
Soud obstavil Karlovým Varům majetek kvůli nepodání informací
Chystaná novela exekučního řádu má výrazně ulevit soudům
Pražský hrad zaplatil dluh, kvůli kterému se ocitl v exekuci

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme