Evropa požaduje informace o vězních z americké základny Guantánamo

Spojené státy musejí Evropě poskytnout všechny informace o vězních ze základny Guantánamo. Teprve poté je mohou některé země Unie přijmout. To je závěr setkání ministrů vnitra sedmadvacítky v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud Američané budou chtít přemístit některé vězně do Evropy, nesmí před námi mít žádné tajnosti. Evropa vězně nepřijme, pokud o nich nebude mít úplně jasno. Zdůraznil to český ministr vnitra Ivan Langer.

Ten se spolu s evropským komisařem pro vnitro a justici Jacquesem Barrotem vydá v polovině března do Washingtonu. "Našim cílem při cestě do Spojených států není vyjednávání, ale výměna a získávání informací. Teprve poté může přijít nějaké rozhodnutí," uvedl Langer.

Komisař pro vnitro a justici Jacques Barrot uvedl, že ohledně osob z Guantánama chtějí ministři po Američanech odpověď na tři otázky: "Jaký je stupeň viny jednotlivých vězňů? Za druhé, pokud jsou nevinní, proč si je Spojené státy nenechají na svém území? A třetí otázka, proč se ti lidé nemohou vrátit do své domovské země?"

Spojené státy zatím Evropu o převzetí některých vězňů oficiálně nepožádaly. Rozhodnutí vězně přijmout je plně v kompetenci členských států. Jednotlivé země se ale chtějí vzájemně informovat; už proto, že v Unii platí volný pohyb osob, na který by tak mohli mít nárok i vězni přijatí jedním ze států.

Kladně se už vyjádřilo Portugalsko nebo Španělsko.

Přečtěte si také:
Americký soud komplikuje propuštění vězňů z Guantánama
Poslední soud na americké základně Guntánamo skončil
Přijetí vězňů z Guantánama zvažuje i Maďarsko
Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme