Polský premiér se vydává do Německa

Polský premiér Donald Tusk se dnes večer v Hamburku setká se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jednat mají o opatřeních proti krizi a také o Centrum proti vyhánění, v jehož radě má zasednout kontroverzní předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. Polsko proti tomu protestuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: kprm.gov.pl

Návštěvě premiéra Donalda Tuska v Německu předcházela cesta jeho zmocněnce pro polsko-německé otázky profesora Wladyslawa Bartoszewského. Ten v Berlíně získal mlhavý příslib, že Erika Steinbachová nebude figurovat přímo ve vedení Centra proti vyhánění.

Předsedkyně Svazu vyhnanců, která je členkou vládní CDU, se proti tomu ohradila a kritizovala misi profesora Bartoszewského. Pro Polska ale zůstává nepřijatelná a toto stanovisko bude hájit premiér Tusk při setkání s kancléřkou Merkelovou.

Donald Tusk je také přesvědčený, že ochranářská opatření nejsou lékem na ekonomické potíže. Chce proto vytvořit blok zemí střední a východní Evropy, které by protekcionismus západních států nejvíce postihl: "Jde nám o to, aby nejbohatší země nevytvořily exkluzivní uzavřený klub. Nelíbí se nám praktiky, které podporují výlučně národní ekonomiky nebo národní finanční sektor. Je to proti pravidlům Evropské unie."

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme