Topolánek: Evropa čelí největší krizi v dějinách integrace

Evropská unie čelí největší krizi ve svých dějinách. Před zahájením mimořádného summitu evropských lídrů v Bruselu to prohlásil český premiér Mirek Topolánek. Šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky budou na neformální schůzce hledat společnou odpověď na nynější krizi. Česko jako předsednická země EU chce, aby se státy shodly na dodržování pravidel na jednotném trhu Unie a odmítly protekcionistická opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Unie se podle českého premiéra potýká hned s několika krizemi najednou: finanční, hospodářskou a energetickou. Topolánek zdůraznil, že Evropa tyto problémy překoná jen společně. "Nemyslím si, že (Evropa) je rozdělená více než kdykoli předtím; i tento summit má naopak ukázat, že rozdělena být nesmí, že se nesmí dělit na staré-nové, malé-velké, sever-jih, východ-západ a podobně, a to je i cílem toho neformálního summitu."

Podle Topolánka může Evropa krizi překonat jen tím, že se bude držet společných pravidel. V Unii v poslední době narůstají obavy z toho, že některé země uzavřou své trhy zahraniční konkurenci. Velkou nevoli před časem vzbudil francouzský plán pomoci domácím automobilkám. Řada zemí se obává, že Francie chce svému průmyslu pomáhat na úkor ostatních.

K evropské jednotě nedávno vyzval také předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Na všechny upřímně apeluji: Nehrajte si na osamocené rytíře. Nepostupujte osamoceně. Pro Evropu by to znamenalo tragédii."

Česko bude chtít na summitu prosadit především společné odsouzení ochranářských tendencí.

Lídři členských států mají na mimořádné schůzce hovořit také o možné pomoci bankám. Evropská komise vydala směrnici, podle které by mohly jednotlivé země své bankovní domy očistit od závadných a poškozených aktiv. To jsou půjčky a další finanční produkty, které rapidně ztratily hodnotu. Taková pomoc by zřejmě stála desítky miliard eur.

Maďarsko navrhuje pomocný fond pro východoevropské členy

Maďarsko žádalo vytvoření pomocného fondu pro střední a východní Evropu. Mělo by v něm být 160 až 190 miliard eur. Premiér Ferenc Gyurcsány chce, aby se na financování takového fondu podílely jak Mezinárodní měnový fond a Světová banka, tak celoevropské finanční instituce a členské státy Unie.

Padesát až 60 miliard by se mělo použít na poskytnutí prostředků centrálním bankám v členských zemích ve střední a východní Evropě na zajištění likvidity. Také ale tamním pobočkám západních bank, postižených finanční krizí.

Kromě fondu by měl vzniknout i Stabilizační a integrační program pro země východoevropského regionu. Ten by měl mimo jiné například obsahovat plán pro přijetí dalších zemí do eurozóny. Má stanovit mírnější podmínky pro zavedení eura. Jde hlavně zkrácení dvouleté lhůty zapojení národní měny do systému ERM II, ve kterém musí udržovat minimální kurzové výkyvy vůči Euru.

Maďarský plán ale nemá podporu. Odmítají ho i některé země tohoto regionu včetně Česka. Polsko se obává, že by to mohlo vést k dělení Unie na silnější a slabší část. Maďarský premiér návrh předložil na mimořádném summitu Unie věnovaném opatřením proti hospodářské krizi.

"Evropská unie by měla pomáhat státům, které mají problémy, ale ne celým regionům," prohlásil polský ministr financí Jan Vincent Rostowski. Nechce, aby se všechny státy střední a východní Evropy posuzovaly stejně. Maďarský plán vytvoření fondu na podporu ekonomik tohoto regionu v hodnotě asi 180 miliard eur podle něj nepřijali ostatní země s velkým nadšením. Varšava ani po vzoru Budapešti nežádá zmírnění podmínek pro přijetí eura.

"Nevoláme po tom. Myslíme si, že polské hospodářství je natolik silné, že může vstoupit do eurozóny bez jakýchkoli úlev. Pokud by ale takové mírnější podmínky byly, potěšilo by nás to," uvedl šéf polské státní pokladny.

Milan Kopp, Pavel Novák, Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme