Lídři zemí EU odmítli protekcionismus

Jednotný trh je nástrojem, díky němuž se Evropa dostane ze současné krize. Podle závěrečného prohlášení se na tom shodlo 27 nejvyšších představitelů zemí Evropské unie. Pro překonání krize pak za důležité označili dodržování společných pravidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jose Manuel Barroso a Mirek Topolánek

Jose Manuel Barroso a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Sedmadvacítka zdůraznila nutnost respektování pravidel vnitřního trhu. Vyloučila možnost, že by se některá země mohla uzavřít před cizí konkurencí. V minulých dnech se objevily výhrady proti francouzskému plánu pomoci domácím automobilkám.

Nicolas Sarkozy se ale proti nálepce zastánce protekcionismu ohradil: "Nikdy jsme nežádali uzavřít jiné továrny, abychom ochránili ty u nás. Jen jsme chtěli, aby se naše nezavřely. To je něco úplně jiného." Podle Sarkozyho ale Evropa těžko může přihlížet miliardovým podporám, které dostávají americké automobilky. Na rozdíl od amerického trhu je podle něj ten evropský nejotevřenější na světě.

Sarkozy dokonce protekcionismus označil za sprosté slovo. Podle Topolánka žádná země ochranářská opatření nepřijímá. Nedávné přestřelky ohledně francouzského plánu pomoci automobilkám označil za více mediální než faktickou záležitost.

Polský premiér Donald Tusk po schůzce prohlásil : "Všichni chceme, aby se Evropa vystříhala pokušení protekcionismu a egoismu. Aby byla jednotným vnitřním volným trhem, o kterém se mluví v unijních smlouvách. A také, aby Evropská komise měla podporu všech členských států, když od nás vymáhá dodržování pravidel."

Unie pomůže členům s hospodářskými problémy

Evropa pomůže zemím, které by se kvůli krizi dostaly do těžkých problémů. Řada zemí střední a východní Evropy totiž čelí potížím. Jejich měna prudce poklesla a tamní bankovní sektor ohrožují špatné úvěry. Mirek Topolánek zdůraznil, že Unie zasaženým zemím pomůže. Ohradil se ale proti tomu, aby se hovořilo o všech státech tohoto regionu. Podle Topolánka jsou mezi nimi podstatné rozdíly.

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek | Foto: ČTK/AP

Velká většina Unie odmítla maďarský plán na vytvoření zvláštního fondu na pomoc střední a východní Evropě. Praha zdůrazňuje, že český bankovní sektor je zdravý. Pomoc mají dostat státy, jejichž ekonomiky to potřebují, ne celé regiony, jak navrhlo Maďarsko. Nejen zbylí tři členové Visegradské čtyřky si myslí, že všechny země střední a východní Evropy nelze házet do jednoho pytle. Stejný názor po mimořádném summitu Unie prezentovala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy varoval, že podpůrné plány pro celé oblasti by mohly vést k rozpolcení Evropy: "Existuje tu hospodářské riziko pro ně i pro nás. Je tu ovšem politické riziko, které by mohlo vyústit v rozdělení Evropy. Doufám, že naše odpověď na to - tedy dodržení principu solidarity a zodpovědnosti zvítězí."

Evropská unie už maďarské hospodářství podpořila půjčkou 6,5 miliardy eur. Mezinárodní měnový fond mu půjčil dalších skoro 16 miliard dolarů.

Po vrcholné unijní schůzce český premiér Mirek Topolánek také oznámil, že summit Evropská unie - Spojené státy bude v Praze 5. dubna.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme