Neonacisté mají v Plzni zelenou, soud jim povolil pochod proti sionismu

Plzní mohou opět pochodovat neonacisté. Podle rozhodnutí krajského soudu je totiž zákaz akce Protest proti sionismu, který vydal v polovině února úřad centrálního městského obvodu, neplatný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neonacisté (ilustrační foto)

Neonacisté (ilustrační foto) | Foto: Štěpánka Budková

Radnice třetího plzeňského obvodu akci svolanou na 21. února zakázala, a to vzhledem k osobě svolavatele a oznámenému účelu shromáždění.

Podle policie je Tomáš Babka jedním z čelných představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko a má kontakty na radikální část Národního odporu Praha.

Babka se však proti zákazu bránil žalobou a Krajský soud v Plzni rozhodnutí úřadu zrušil pro nepřezkoumatelnost. Konkrétní důvody soud uvede v pátek. Pro organizátora akce to znamená, že do 30 dnů od doručení může pochod uskutečnit. Babka dnes ČTK potvrdil, že akce se bude konat, konkrétní datum zatím nestanovil.

Podobná situace nastala v Plzni už před rokem. Tehdy úřad včas nereagoval na ohlášení pochodu pravicových radikálů a pochod se mohl uskutečnil. Nepomohlo ani to, že ho zakázal na poslední chvíli primátor Pavel Rödl. Podle soudu neoprávněně, takže neonacisté prošli městem 1. března.

Magistrát kvůli loňskému pochodu vyvolal rozsáhlou debatu o shromažďovacím zákonu a žádal zrušit několik ustanovení tohoto zákona. Ústavní soud to ale vloni v říjnu zamítl a odmítl také zrušit rozsudky, podle nichž Rödl pochod zakázal nezákonným způsobem.

K tématu si přečtěte také:
Pochod neonacistů Plzní byl bez incidentů
Plzeň se připravuje na pochod radikálů
Neonacisté svolávají do Plzně další pochod
Pochod radikálů zakázal plzeňský primátor neoprávněně
Magistrát zakázal pravicovým radikálům pochod Plzní
Plánovaný pochod Plzní vyvolává další protesty

Martin Hromádka, Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme