Ruský podnikatel Chodorkovskij stojí znovu před soudem

Kdysi nejbohatší muž Ruska Michajl Chodorkovskij dnes znovu stanul před soudem v ruském hlavním městě Moskvě. Bývalý šéf ropné společnosti Jukos čelí společně se svým obchodním partnerem Platonem Lebeděvem dalším obviněním ze zpronevěry. Jeden osmiletý trest vězení už si Chodorkovskij odsluhuje. Podle kritiků Kremlu byl ale proces politicky motivovaný a podnikatel odsouzený neprávem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michajl Chodorkovskij  a Platon Lebeděv.

Michajl Chodorkovskij a Platon Lebeděv. | Zdroj: ČTK

Ruská prokuratura žaluje dříve nejbohatšího muže Ruska za další trestné činy - nelegální finanční operace a zpronevěru téměř 900 miliard rublů. Podle právníků mu hrozí trest až ve výši dalších 22 let vězení.

Kvůli novému procesu byli Chodorkovskij a jeho společník Lebeděv přemístěni z vězení na Sibiři do moskevské káznice Matrosskaja tišina.

Sám Michajl Chodorkovskij, který má za sebou polovinu osmiletého vězení v sibiřské Čitě, označuje proces proti své osobě a obchodnímu partnerovi Platonu Lebeděvovi za divadlo.

Také jeho zastánci viní justici z vykonstruování případu na objednávku - už proces v roce 2005, kdy byl někdejší ropný magnát odsouzený za podvod a daňové úniky, byl podle nich vyprovokovaný Kremlem kvůli obavám z otevřené finanční podpory Chodorkovského ruské opozici a z jeho vlastních politických ambicí.

Rusové, kteří nejsou naklonění premiérovi Vladimíru Putinovi, také považují nový proces s Chodorkovským za signál, že má zůstat za mřížemi i potom, co mu za dva roky skončí nynější osmiletý trest.

Přečtěte si vývoj případu:
Chodorkovskij neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění
Ruský soud zamítl žádost Chodorkovského o podmínečné propuštění
Chodorkovskij si do vězení předplatil 116 periodik
Chodorkovskij se zbavil svého podílu v Jukosu
Chodorkovskij stanul před moskevským soudem
V Chodorkovského firmě hledá justice důkazy
Chodorkovskij stráví svátky za mřížemi
Putin obhajoval postup prokuratury proti šéfovi Jukosu
Ropný magnát Chodorkovskij zatčen na letišti

Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme