Schůze poslanců o násilí na stadionech nakonec nebyla

Opoziční České straně sociálně demokratické se nepodařilo v Poslanecké sněmovně prosadit jednání o možnosti vrátit policii na fotbalové stadiony. Strany vládní koalice nepodpořily program mimořádné schůze, která tak nemohla začít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion - EURO 2008

Fotbalový stadion - EURO 2008 | Foto: www.uefa.com

Podle ministra vnitra Ivana Langera by o násilí fotbalových fanoušků měly diskutovat sněmovní výbory, ale ne celá Poslanecká sněmovna. Za svým opatřením, aby si pořádek na stadionu zajistil hlavně pořadatel akce, si pak Langer stojí.

"Já věřím, že nejen politici, ale všichni, kterým záleží na sportu a na tom, aby sport byl bezpečnou zábavou, pochopí, že systém, který byl nastaven, je nastaven správně, protože jasně definuje pravomoci a odpovědnosti všech, kteří se ve sportu pohybují," uvedl ministr.

Pro sněmovní jednání o násilí na fotbale hlasovali poslanci ČSSD, KSČM a Olga Zubová s Věrou Jakubkovou ze Strany zelených. Dohromady 76 hlasů ke schválení programu těsně nestačilo. Podle šéfa poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky se ale sociální demokraté o diskuzi nad Langerovou prací v čele resortu pokusí v dolní komoře znovu.

"O jeden jediný hlas neprošel návrh na prosazení programu mimořádné schůze. Já to pokládám za úspěch vzhledem k tomu, že poměr mezi vládou a opozicí je v tuto chvíli větší než rozdíl jednoho hlasu. Nerezignujeme na plnění opoziční role a chceme se zabývat negativní činností ministra vnitra i na příští schůzi Poslanecké sněmovny," prohlásil Sobotka.

Problémy s výtržníky přineslo hned úvodní jarní kolo fotbalové ligy, které se poprvé hrálo podle nových bezpečnostních pravidel bez preventivní přítomnosti policie na stadionech. Pořadatelé rizikového zápasu v Brně museli přivolat policejní těžkooděnce ještě před začátkem utkání, aby učinili přítrž řádění příznivců ostravského Baníku. Brněnskému klubu hrozí, že bude muset uhradit policejní zásah ve výši 80 tisíc korun.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek po tomto utkání navrhl, aby policisté opět dohlíželi na dění na stadionech, jako tomu bylo do minulého roku. Podle Paroubka je přítomnost policistů přímo na sportovní akci nutná, proto v minulém týdnu předložil novelu zákona. "Je jen otázkou času, kdy dojde k vážnému poškození zdraví nebo úmrtí. Přítomnost policie na stadionech je nezbytná, odrazuje slabé mozky od projevů násilí," řekl dnes ve sněmovně Paroubek, Langer to před poslanci znovu striktně odmítl.

K tématu si přečtěte také:
Vrátí se policisté na fotbalové stadiony?
ČSSD chce, aby se na fotbalové stadiony vrátila policie
Ochranka nezvládla fotbalový zápas v Brně, musela zasáhnout policie
Ostravští fanoušci řádili v Brně

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme