Evropská komise pro větší míru regulace finančních institucí

Dohled nad finančními institucemi se musí zpřísnit. Takový návrh posílá Evropská komise lídrům členských zemí Unie. Ti o něm budou jednat na schůzce v polovině března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Komise podpořila návrhy vlastní skupiny expertů. Požaduje, aby v Evropě vznikly dvě nové instituce: jedna by posuzovala rizika pro trhy, druhá by koordinovala dohled na přeshraničně působící banky.

Podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa je nezbytné, aby se dohled týkal všech. "Žádný hráč na finančním trhu by neměl uniknout mechanismům finanční regulace nebo dohledu."

Komise představí podrobný návrh nové regulace v květnu. Evropským lídrům dává doporučení také v sociální oblasti: podle Bruselu by se měly zvýšit příspěvky například na vzdělávání zaměstnanců. To lze částečně zaplatit i z evropských peněz.

Související příspěvky:
Obrovské ztráty v hospodaření hlásí další britská banka
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv
Německá vláda schválila zákon umožňující zestátnění bank
Banky na Slovensku nesmí půl roku vybírat poplatky za ukládání peněz
Německá banka Hypo Real Estate dostane další finanční pomoc
EU chce omezit daňové úniky umožněné bankovním tajemstvím
Britský stát už podruhé pomůže hlavním bankám

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme