Spojené státy kritizují Izrael za bourání desítek palestinských domů

Probíhající demolice téměř 90 arabských domů ve východním Jeruzalémě jsou v rozporu s mírovým plánem, ke kterému se přihlásil samotný Izrael. V Rámalláhu to řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Její hostitel, palestinský prezident Mahmúd Abbás ji také vyzval, aby Spojené státy přiměly Izrael k ukončení výstavby židovských osad na zabraných územích.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová a Mahmúd Abbás

Hillary Clintonová a Mahmúd Abbás | Zdroj: ČTK

Podle Palestinců jsou to spojené nádoby, které mají změnit demografické poměry: ve stejné chvíli, kdy Izrael demoluje v okupované části Jeruzaléma arabské domy, masivně tam v rozporu s mezinárodním právem staví židovská sídliště.

Clintonová kritizovala zahájené bourání 88 domů ve čtvrti Silván. Úřady upozorňují, že jde o budovy postavené bez povolení. Majitelé namítají, že jako Arabové prakticky nemají šanci potřebné dokumenty dostat.

Clintonová zopakovala, že Spojené státy nadále považují za cíl soužití dvou nezávislých států - izraelského a palestinského. V Izraeli ale v těchto dnech sestavuje vládu Benjamin Netanjahu, který vznik arabského státu odmítá.

Související příspěvky:
Šéfka americké diplomacie Clintonová přijela za palestinskými vůdci
Spojené státy kritizují Izrael za to, že brání v obnově palestinské Gazy
Izrael odvolal hlavního vyjednávače o příměří s Palestinci
Evropská unie odsoudila Izrael za plán další židovské osady

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme