Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na súdánského prezidenta

Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na prezidenta Súdánu Omara Hasana Bašíra. Podle haagského tribunálu je zodpovědný za masakry černošských obyvatel, které během konfliktu s povstalci prováděly v regionu Dárfúr vládou podporované arabské milice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omar Hasan Bašír

Omar Hasan Bašír | Zdroj: ČTK

Súdánská vláda na zatykač reagovala prohlášením, že prezidenta Bašíra v žádném případě mezinárodní spravedlnosti nevydá. V súdánské metropoli Chártúmu propukly velké demonstrace na Bašírovu podporu a proti zatykači se důrazně ohradil i Egypt a Africká unie.

Zástupci Mezinárodního trestního soudu, který obvinil Bašíra jako první hlavu státu od svého vzniku před sedmi lety, ale trvají na tom, že vydání prezidenta je povinností Súdánu.

Mluvčí soudu Laurence Blairon k verdiktu řekla: "Omar Bašír je podezřelý, že nepřímo spáchal válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Podle obvinění Bašír záměrně řídil útoky proti podstatné části civilního obyvatelstva súdánského regionu Dárfúr."

V západosúdánské provincii Dárfúr podle odhadů Organizace spojených národů přišlo během konfliktu zatím o život na 300 tisíc lidí. Skoro tři miliony byly vyhnány ze svých domovů.

Související příspěvky:
Žalobce Mezinárodního trestního tribunálu obvinil súdánského prezidenta z genocidy
Súdánská armáda se znovu uchýlila k vypalování domů
Po útoku zbyly ze súdánského města jen škola a mešita
Súdán vpustí mírové síly do Dárfúru
Súdán odmítl jednotky OSN v Dárfúru
Súdánská vláda podepsala dohodu s povstalci
Znepřátelené strany konfliktu v súdánském Dárfúru by dnes mohly uzavřít příměří

Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme