Clintonová pochválila Česko a Polsko za vstřícnost k protiraketovému štítu

Protiraketový deštník považuje i nová americká administrativa za důležitou součást svého obranného arzenálu. Po svém prvním jednání v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu to prohlásila ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová. Zároveň pochválila Česko a Polsko za jejich předvídavost a ochotu umístit na svém území součásti americké protiraketové obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: ČTK

Hrozby zbraněmi hromadného ničení mohou podle Hillary Clintonové v budoucnu přicházet od režimů a teroristických sítí spíš než od národů a států. Zároveň roste nebezpečí šíření těchto zbraní a také raket jako jejich nosičů.

"Myslíme si, že protiraketový štít je velmi důležitým nástrojem našeho obranného arsenálu pro budoucnost." Podle Clintonové se teď diskuse o něm ve Washingtonu točí kolem jeho technologické a finanční dosažitelnosti.

Šéfka americké diplomacie pochválila Česko a Polsko za rozhodnutí přijmout na svém území součásti protiraketové obrany. "Česká republika a Polsko byly podle nás velmi předvídavé země a dokázaly dohlédnout za obzor. Viděly, na co máme být připraveni, pokud nezabráníme získávání a šíření zbraní hromadného ničení," prohlásila americká ministryně zahraničí.

Schwarzenberg: O smyslu radaru v Brdech se dá ještě diskutovat

O smyslu postavit v Česku americký radar a protiraketová sila v Polsku by se mohlo podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga ještě mluvit, pokud Írán a další země změní svůj přístup k vývoji jaderných zbraní.

"Když oni odstoupí od svých jaderných plánů, pak se můžeme samozřejmě bavit o tom, jestli v takové formě má být protiraketový štít vybudován. Nebo ho máme přizpůsobit jiným ohrožením, a co s tím udělat," řekl Schwarzenberg po ministerské schůzce NATO v Bruselu.

Možnost přehodnotit plány na výstavbu systému americké protiraketové obrany a jejích součástí v Evropě připustil i prezident Barack Obama. Záleží ale na tom, jestli Teherán změní své jaderné ambice.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme