Hladiny řek se pomalu vracejí k normálu

Velká voda opět pohrozila některým částem republiky! Na čtyřech místech dnes řeky vystoupaly na třetí povodňový stupeň a vylily se z břehů. V pátek v podvečer hlásila ohrožení už jen tři místa: Sázava v Chlístově, Dyje v Podhradí a Jihlava v Bransouzi. Večer hladiny Dyje v Podhradí a Jihlavy v Bransouzi začaly klesat a nejvyšší povodňový stupeň byl odvolán. Jihlava hrozila i v Třebíči, kde byla jen 10 cm od třetího stupně. Zaplavené jsou zahrady v některých okolních obcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protipovodňová vrata na Čertovce

Protipovodňová vrata na Čertovce | Zdroj: ČTK

Ráno zasedla preventivně krajská povodňová komise kraje Vysočina. V regionu odtálo už 60 až 70 procent sněhu, menší zásoby ho jsou ještě v lesních porostech. Hydrometeorologové očekávají v kraji kulminaci na vodních tocích odpoledne a večer.

Povodňová pohotovost, druhý stupeň povodňové aktivity, platí v Jižních Čechách, na Plzeňsku, Královéhradecku, také v Pardubickém, Olomouckém nebo Středočeském kraji. Podstatné ale je, že zatím tam voda škody nenapáchala a lidem nic nehrozí.

Protipovodňová opatření začala připravovat i Praha. Magistrátní krizový štáb rozhodl o vyklízení náplavek v Praze 1, 2 a 5. Město dnes také zavřelo protipovodňová vrata na Čertovce u Karlova mostu. Dopoledne dosáhne průtok vody v Praze prvního stupně povodňové aktivity. Podle magistrátu ale žádné nebezpečí v souvislosti se záplavami v hlavním městě nehrozí. Jak řekl v Ranním interview Radiožurnálu pražský primátor Pavel Bém, situace v metropoli není dramatická, velkou vodu by ale nepodceňoval.

Pršet má i v nadcházejících dnech. Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Milan Kopp, Lenka Jansová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme