Bývalý agent StB Pavel Minařík čelí obžalobě z pojišťovacího podvodu

Patrně nejznámější rozvědčík StB Pavel Minařík se dnes od soudu zřejmě dočká dalšího rozsudku. Nejde ale o jeho proslavenou roli agenta, který se vetřel do Rádia Svobodná Evropa s plánem vyhodit ho do povětří. Do vězení může Minařík jít kvůli pojišťovacímu podvodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Minařík

Pavel Minařík | Foto: Archiv ČRo

Poté, co se soudy dlouhá léta zabývaly Minaříkovou činností agenta a nakonec ho osvobodily, řeší se teď případ, který se odehrál před 13 lety. Pavel Minařík se v roce 1996 pustil do obchodování s optickými vlákny spolu se svými přáteli agenty KGB Petrem Jakovlevičem Menžeresovem a Sergejem Anatolevičem Taraněnkem. Dodávka ale cestou na Ukrajinu shořela a pojišťovna Kooperativa by za ni měla vyplatit 41 milionů korun a teď i úroky z prodlení. Pojišťovna ale tvrdí, že celá věc je podvod a tak ex podplukovníkovi StB Minarčíkovi hrozí 12 let vězení.

Pojišťovna totiž po požáru přišla s podezřením, že v Avii neputovala na východ zásilka drahých optických kabelů, ale laciné kabely v hodnotě několika tisíc korun. Minařík ale tvrdí, že na Ukrajinu posílal kvalitní zboží, v originálním balení s příslušným certifikátem kvality, který ale shořel ve voze.

Obžaloba se opírá o výpověď řidiče kamionu, který sice nejdřív tvrdil, že najel se svojí Avii na olejovou skvrnu, dostal smyk "do něčeho" narazil, auto se vzňalo a i s nákladem shořelo. Pak ale svou výpověď změnil s tím, že mu Minařík a jeho přátelé agenti vyhrožovali, ale že ve skutečnosti to bylo prý tak, že auto na Zakarpatské Ukrajině zastavili a zapálili.

Brněnský soud dnes má tedy rozhodnout, jestli komunistický agent Pavel Minařík nakonec přece jen neskončí ve vězení.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme