Novým šéfem NATO se prý má stát dánský premiér Rasmussen

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen se podle evropských mocností má stát novým generálním tajemníkem NATO. O příslušné dohodě mezi Německem, Velkou Británií a Francií informuje německý deník Süddeutsche Zeitung. Funkční období stávajícího šéfa NATO, Holanďana Jaapa de Hoop Scheffera, vyprší letos v červenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen | Foto: OSN

O Rasmussenově kandidatuře se v evropských metropolích šušká už delší dobu. Spekuluje se taky o polském ministru zahraničí Radku Sikorském nebo bývalém britském ministru obrany Desu Browneovi.

Podle Süddeutsche Zeitung se na osobě Rasmussena dohodli přímo německá kancléřka Merkelová, britský premiér Brown a francouzský prezident Sarkozy. Čeká se tak už jen na vyjádření Spojených států, které má Washington zveřejnit v týdnu před dubnovým summitem NATO.

Rasmussen, který by za normálních okolností měl ještě více než dva roky stát v čele dánské vlády, byl zastáncem americké invaze do Iráku a ohnivě podporuje taky alianční misi v Afghánistánu. Süddeutsche Zeitung uvádí, že proti nominaci šéfa polské diplomacie Sikorského mluví jeho příliš kritický postoj vůči Rusku.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme