Vesecká: Mám materiály dokládající pochybení odvolaného Bašného

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká obdržela materiály, které dokládají pochybení odvolaného libereckého žalobce Adama Bašného. Řekla to v České televizi. Podle ní by bylo nesprávné, kdyby byl Bašný odvolán pouze kvůli jeho kritickému vyjádření ke způsobu vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Vesecká

Renáta Vesecká | Foto: Rádio Praha

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zároveň uvedla, že je připravena diskutovat o ustanovení v zákoně, které brání státním zástupcům pronášet kritiku:

"V tomto směru je důležité ustanovení v zákoně o státním zastupitelství, které do určité míry brání státním zástupcům pronášet kritiku. Já jsem připravená diskutovat se všemi vedoucími státními zástupci o vhodnosti této úpravy, která zakazuje nepřiměřenou kritiku na veřejnosti. A jsem také připravená jednak posoudit protiústavnost takovéhoto ustanovení, eventuálně navrhnout ministrovi spravedlnosti jeho vypuštění.

Liberecký žalobce Adam Bašný byl odvolán v únoru. Údajně proto, že v prosinci na konferenci o justici kritizoval vyšetřování úplatkářské kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle něj bylo "největší ranou do pracně budované image české justice."

Přečtěte si také:
Žalobce V. Rampula pro Radiožurnál: Rezignovat nehodlám
Válku státních zástupců na severu Čech řeší ministr
Situace u žalobců ohrožuje vyšetřování korupce, varuje Transparency International
Renata Vesecká prý o odvolání šéfa libereckých žalobců nevěděla

Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme