Německá koalice se hádá, zda má poskytnout automobilce Opel státní pomoc

Boj o záchranu kriticky ohrožené automobilky Opel dál rozděluje německou vládní koalici. Zatímco sociální demokraté jsou pro co nejrychlejší státní pomoc, CDU kancléřky Angely Merkelové je stále zdrženlivá. Sama šéfka spolkové vlády nepovažuje Opel za "systémový podnik".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opel

Opel | Zdroj: ČTK

Merkelová znovu zmrazila naděje na rychlé poskytnutí pomoci oslabenému Opelu. Na zasedání poslanecké frakce CDU/CSU řekla, že na rozdíl od bank není automobilka společností, která by byla relevantní pro celý finanční systém. Právě tohle kritérium je podle kancléřky rozhodující pro případný zásah státu.

Předseda SPD Franz Müntefering kontroval slovy, že "politici nemají hledat argumenty, proč pomoc neposkytnout, nýbrž že by se měli pokusit vytvořit podmínky, aby byl státní zásah možný". Kandidát sociálních demokratů na post kancléře Frank-Walter Steinmeier pak varuje před váhavostí při záchraně Opelu. Podle něj by v současné hospodářské krizi měli němečtí politici bojovat o každé pracovní místo.

O možné pomoci ohroženého Opelu, na něhož doléhají především problémy amerického mateřského koncernu General Motors, se hovoří už od minulého roku. Opel jenom v Německu zaměstnává 25.000 lidí. Německý týdeník Focus napsal, že automobilka na své prozatímní přežití potřebuje čtyři miliardy eur, což je výrazně víc, než se dosud myslelo. Tato suma měla podle týdeníku zaznít na páteční krizové schůzce v berlínském kancléřství.

O potížích Opelu si přečtěte také:
Opel údajně potřebuje na záchranu čtyři miliardy eur
Schůzka o budoucnosti automobilky Opel byla bezvýsledná
Opel bojuje o přežití, napjaté je celé město Bochum
Německá vláda údajně zvažuje poskytnutí půjčky ohrožené automobilce Opel
General Motors zřejmě nezavře německé závody Opelu
Vážně ohrožené automobilce Opel chtějí pomoci německé spolkové země
Automobilka Opel žádá kancléřku Merkelovou o pomoc

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme