Počet nezaměstnaných v Česku překročil 416 tisíc

Bez práce je teď v Česku už 416 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti se v únoru zvýšila na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Čísla tak ukazují, že česká ekonomika už je zřejmě v recesi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v okresech Most a Jeseník - skoro 15 %. Naopak nejnižší podíl lidí bez práce je v okresech Praha-východ s 2,2 procenta, dále v hlavním městě Praze a okresech Praha-západ, Mladá Boleslav a Benešov.

Hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek k tomu pro Radiožurnál uvedl: "Vývoj nezaměstnanosti v únoru překoval všechna očekávání v negativním směru. Absolutní přírůstek lidí bez práce byl sice nižší než v lednu, s přihlédnutím k sezónním faktorům jde o podstatně horší výsledek. Nárůst je vysvětlitelný špatným stavem ekonomiky, a to zejména ve zpracovatelském průmyslu, který ztrácí zakázky výrazně rychleji, než jsme před pár měsíci očekávali."

Za uplynulý měsíc tak přišlo o práci dalších 33 tisíc lidí. Propouští hlavně firmy v průmyslu. Podle hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška bude nezaměstnanost růst i v dalších měsících.

"Je reálné očekávat, že na konci roku bude míra nezaměstnanosti začínat osmičkou. Největší propouštění dál čeká zpracovatelský průmysl, zejména v těch oborech, které souvisejí s výrobou investičního zboží, jako je výroba kovů, strojů, možná i výroba dopravních prostředků."

V mezinárodním srovnání, podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat, ale zůstává nezaměstnanost v Česku nízká. Harmonizovaná míra nezaměstnanosti u nás v lednu nepřekročila 5 a půl procenta. V celé Evropské unii byla plných osm procent.

Přečtěte si také:
Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným
J. Barroso očekává prudké zvýšení nezaměstnanosti v EU
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Vláda má hotový balíček protikrizových opatření
Pozor na přehnané zadlužování a masovou nezaměstnanost

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme