Zachrání Evropská unie členský stát, který vyhlásí bankrot?

Státní bankrot - i taková hrozba se v těchto dnech vznáší nad některými zeměmi eurozóny. Ze států platících eurem jsou na tom v současné krizi nejhůř Irsko a Řecko. V bruselské centrále Evropské unie se spekuluje o případné pomoci, pokud by se dostaly do úzkých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankrot, krize

bankrot, krize | Foto: Free Stock Photos

Schopnost Irska, Řecka nebo Španělska splácet dluhy je pro finanční trhy velkou otázkou. Tyto země si proto mohou půjčovat jen za vysoký úrok, což jejich situaci ještě zhoršuje.

V poslední době se objevily spekulace, co by ostatní země eurozóny udělaly v případě bankrotu jedné z nich. Německo naznačilo, že pomoc by byla nutná.

Potvrdil to evropský komisař pro měnové a finanční záležitosti Joaquín Almunia. Konkrétní podoba pomoci je však podle něj tajná.

O problémech některých států dnes budou jednat členské země eurozóny. Jde ale o delikátní záležitost, a tak si politici své obavy i případná řešení nejspíš nechají pro sebe.

Přečtěte si také:
Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným, Německo je proti
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EU nedá automobilkám ani euro
Lídři zemí EU odmítli protekcionismus
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme