Severní Korea hrozí válkou a ruší kontakty se svým jižním sousedem

Severní Korea uvedla armádu do bojové pohotovosti. Pchjongjang viní z růstu napětí na Korejském poloostrově svého jižního souseda, kvůli dnes zahájenému americko-korejskému vojenskému cvičení také přerušil se Soulem veškeré kontakty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pchjongjang

Pchjongjang | Foto: virtualtourist.com

Komunistický režim v Severní Koreji v pondělí přerušil poslední existující spojení se Soulem, když odpojil telefonní linku mezi armádami obou zemí. Oficiálním důvodem je zahájené pravidelné cvičení americké a jihokorejské armády, které ale letos trvá déle než obvykle, účastní se ho víc vojáků a zapojí se do něho i letadlová loď Spojených států.

Severní Korea také hrozí odvetnou akcí každému, kdo by se pokusil sestřelit její raketu, která má údajně vynést komunikační satelit. USA, Jižní Korea i Japonsko ale namítají, že by nosná raketa měla stejné parametry jako střela dlouhého doletu, a to rezoluce OSN Severní Koreji zakazuje.

Pchjongjang také odmítl povolit vstup na své území 700 Jihokorejců, kteří pracují v průmyslovém komplexu na severokorejské straně hranice.

Přečtěte si také:
Šéfka americké diplomacie Clintonová míří na první cestu do Asie
KLDR varuje před válkou s Jižní Koreou, na vině je prý Soul
Spekulace o zdravotním stavu Kim Čong-ila končí, severokorejský vůdce jednal s čínskou delegací
Vůdce KLDR si údajně vybral nástupce, svého nejmladšího syna
Jihokorejský prezident volá po užších vztazích se Severní Koreou

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme