Ministerstvo financí se modelu superhrubé mzdy nevzdává

Model superhrubé mzdy by z nového daňového systému vypadnout nemusel. Upřesnilo to dnes ministerstvo financí. Náměstek ministra financí Petr Chrenko v neděli v České televizi možnost vypuštění superhrubé mzdy z daňového systému připustil. Teď ministerstvo vysvětluje, že to je jen jedna z možností nové podoby novely zákona o dani z příjmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Superhrubou mzdu prosadila Topolánkova vláda při reformě veřejných financí. Jde o mzdu včetně plateb zaměstnance a zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, z níž se odvádí daň.

Teď Kalouskův resort připravuje novelu zákona o dani z příjmu. S konceptem superhrubé mzdy ministerstvo počítá, a to pro vytvoření nového jednoduššího daňového systému.

Podle premiéra Mirka Topolánka zavedení superhrubé mzdy chybou nebylo. "Není to tak , že by se superhrubá mzda ukázala jako chybná. Ona naopak by měla ukázat všem lidem, jaký podíl sociálního a zdravotního pojištění v součtu zaměstnavatele a zaměstnance vlastně je," uvedl Topolánek.

Opozice by zrušení superhrubé mzdy uvítala. Podle lídra kandidátky ČSSD pro evropské volby Jiřího Havla totiž zvýhodňuje podnikatele oproti zaměstnancům. "Pokud si vláda po dvou letech tu nespravedlnost uvědomí, tak to přivítáme," poznamenal Havel.

Ministři by návrh novely zákona o dani z příjmu mohli mít na stole do konce května. Resort financí v současnosti podle Chrenka již v tomto duchu začal jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvem zdravotnictví.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme