Zubová s Jakubkovou jednaly proti vlastní straně, tvrdí šéf zelených Bursík

Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová jednaly podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka proti vlastní straně. Bursík ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že Jakubková se Zubovou znemožnily úsilí vedení strany prosadit na místo náměstkyně ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Foto: Marián Vojtek

"My jsme předjednávali - ještě by to poté muselo projít předsednictvím strany - že by Džamila Stehlíková, která vedla sociální a zdravotní sekci, je expertem a vedla všechna ta jednání za nás, nastoupila na ministerstvo jako náměstkyně. A já jsme se dozvěděl od paní ministryně i jejího náměstka, že tahle možnost byla vlastně zavetována oběma poslankyněmi," uvedl Bursík

Republiková rada Strany zelených vyloučila čtyři své členy na nedělním jednání. Mimo zmiňovaných poslankyň byla nucena opustit partaj také její místopředsedkyně a exministryně školství Dana Kuchtová a Martin Čáslavka.

Bursík se domnívá, že to stranu posílí a voliči se od ní neodkloní. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připustil, že pokud zelení nezískají v červnových volbách do Evropského parlamentu ani jeden mandát, vyvodí z toho pro sebe důsledky. Přímou otázku, jestli to znamená, že odejde z vedení strany, ale nechal Bursík bez jasné odpovědi. Nechce o tom prý spekulovat v momentě, kdy zelení startují volební kampaň.

"V momentě, kdy se nadechujeme a konečně se odrážíme od toho dna, tak bych nerad vedl spekulace o tom, co udělám, když neuspějeme ve volbách. Ale je to úplně jasné - nesu primární odpovědnost za výsledky strany, i když sám nekandiduji. Takhle jsem nesl odpovědnost i za krajské a senátní volby a samozřejmě bych z toho poté ty důsledky vyvodil," řekl Bursík s tím, že úspěchem by pro Stranu zelených bylo získání dvou křesel.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme