Čínské jednotky v Tibetu mají plnou pohotovost

Statisíce čínských vojáků a policistů rozmístěných v Tibetu jsou v pohotovosti. Kvůli 50.výročí protičínského povstání jsou od světa prakticky odříznuty i oblasti v sousedních provinciích obývané Tibeťany. Peking mimořádná opatření hájí snahou o udržení stability, Dalajláma na druhé straně viní Čínu z likvidace tibetského národa. Půl století života v exilu si připomínají také Tibeťané v indické Dharanmsale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetští mniši vytvářejí v Praze mandalu

Tibetští mniši vytvářejí v Praze mandalu | Foto: Michal Sodoma

Podle svědectví obyvatel metropole Lhasy je v ulicích zatím klid, a to zejména díky všudypřítomným ozbrojeným policistům a vojákům. Incidenty nejsou hlášeny ani ze sousedních provincií. Buddhistické kláštery jsou totiž obklíčené a mnichům byly zabaveny mobilní telefony.

Někteří také byli v souvislosti s 50. výročím posláni do rodných měst, v některých případech i na převýchovu. Hnutí za svobodný Tibet v této souvislosti obviňuje čínské úřady, že od loňského roku stále zatajují osud 1200 Tibeťanů, kteří byli po březnových protestech zadrženi.

Čína dnes vyzvala Kongres Spojených států, aby odmítl připravovanou rezoluci k Tibetu. Podle Pekingu totiž část protičínsky zaměřených amerických zákonodárců odmítá uznat historii i realitu v himalájské autonomní oblasti.

Výročí si připomínají i tibetští uprchlíci z indické Dhamaramsaly

Půl století života v exilu si připomínají také Tibeťané v indické Dharanmsale, kde sídlí všechny exilové organizace včetně vlády, parlamentu i duchovního vůdce.

Jsme stále tady a náš boj za svobodu Tibetu nevzdáme! Takové je poselství tibetských uprchlíků z indické Dhamaramsaly. Městem prochází od rána procesí lidí, prakticky celá tibetská komunita je v ulicích. Lidé se scházejí, diskutují.

Se svým prohlášením vystoupil i dalajláma, který zopakoval cíl své politiky: úplnou autonomii Tibetu v rámci Číny. "Kromě zahraniční politiky a obrany chceme vše ostatní spravovat sami. To je naše představa autonomie," řekl dalajláma a ocenil podporu mezinárodního společenství boji Tibeťanů za nezávislost.

"Komunisté používají rafinované metody, aby nás umlčeli. Lidem vymývají mozky, zabraňují jim v přístupu k informacím, používají veškerou brutalitu, vězení, mučení...tibetskou duši ale nezničí", uvedl dalajláma.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme