Kalousek: Evropa musí i v současné krizi šetřit

Ani doba hospodářské krize není časem na rozhazování. Je o tom přesvědčen ministr financí Miroslav Kalousek, který vede dnešní jednání šéfů státních pokladen EU v Bruselu. Své kolegy v Unii chce Kalousek přimět k závazku, že dají veřejné finance co nejrychleji do pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada Evropské unie

Rada Evropské unie | Foto: Magdaléna Trusinová

Rok 2009 patří podpůrným injekcím churavějící ekonomice. Už v roce následujícím by ale měly podle Čechů státy dostat schodky svých rozpočtů pod kontrolu.

Evropská komise včera oznámila, že k oživení ekonomiky nedojde letos, jak se očekávalo. Z recese se Evropa podle Bruselu dostane až v roce 2010. Kalousek ale trvá na tom, že státy musejí začít své dluhy snižovat:

"Kladu řečnickou otázku: Kdyby špatné časy trvaly ještě déle, znamenalo by to, že bychom si každý rok půjčovali tak obrovské sumy, jako letos na ten fiskální impuls? Jak dlouho bychom to vydrželi? A kdo by nám na ně půjčil?"

Průměrný schodek veřejných financí v Unii letos přesáhne 4 procenta HDP. To je nejvíc za posledních 15 let.

Aktivisté Greenpeace zablokovali budovu Rady EU

Ministři financí zemí Evropské unie se na chvíli mohli cítit jako zajatci. Budovu Rady Evropské unie, kde jednají, zablokovaly desítky aktivistů hnutí Greenpeace.

Zelenému hnutí se nelíbí priority Unie v současné krizi. Podle aktivistů dává Evropa miliardy bankám, ale zapomíná na klimatické změny.

Sedmadvacítka se shodla, že méně rozvinutým zemím na boj se změnami klimatu poskytne výrazný finanční příspěvek. Zatím ale nechce stanovit konkrétní čísla.

Ministři financí dnes mají podle navržených závěrů zdůraznit, že rozvíjející se země nemohou jen natahovat ruku. Musejí také prokázat vážně míněné úsilí změnám klimatu čelit. Podle Greenpeace je ale boj Unie s globálním oteplováním málo ambiciózní.

Pořádkové síly zhruba po hodině a půl aktivisty naložily do policejních vozů a budovu uvolnily.

Přečtěte si také:
Dohodne se Evropa na snížených sazbách daně z přidané hodnoty?
Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným, Německo je proti
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EU nedá automobilkám ani euro
Lídři zemí EU odmítli protekcionismus
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme